Rooibos sú fermentované listy rastliny Čajovníkovec kapský. Je to vytrvalá rastlina s drobnými ihličkovitými listami, ktorá dorastá do výšky jedného metra a rastie len na malom území v Južnej Afrike. Pre mnoho generácií je tiež obľúbeným nápojom av poslednej dobe získava obľubu aj vo zvyšku sveta. Vôňa rooibosu je často popisovaná ako sladká (bez pridania cukru) a mierne orechová.
Rooibos obsahuje triesloviny, stopové prvky a minerály – železo, meď, zinok, horčík, mangán, draslík, vápnik a ďalšie. Neobsahuje žiadny kofeín.
Rooibos patrí medzi antioxidanty, teda pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom.
Príprava nálevu: 1 čajovú lyžičku fermentovaného rooibosu zalejte 250ml vriacej vody a nechajte 3-5 minút vylúhovať. Potom preceďte. Je možné aj krátke povarenie.