Artičok je bylina pochádzajúca pravdepodobne z Malej Ázie, u nás bola známa už v 16. storočí. Svojím vzhľadom pripomína bodliak. Artičok obsahuje horčinu cynarin, sliz a trieslovinu, inulín, rôzne enzýmy, relatívne veľa vitamínu A, menej vitamínu B, flavónové deriváty (scolymosid, cynarosid) a organické kyseliny.
Artičok pôsobí ako antioxidant, kedy pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Napomáha k normálnej činnosti močových ciest, srdca, tráveniu a funkcii čriev. Prispieva k normálnej funkcii pečene (prečistenie) a môže byť prospešný pri kontrole telesnej hmotnosti.
Príprava odvaru: 1,5 čajovej lyžičky prelejte 3 dcl studenej vody. Priveďte do varu, varte 10 minút. Potom nechajte vylúhovať 20 minút a následne preceďte. Užíva sa 2x denne.