Vážení zákazníci,
objednávky přijaté do 13.12.2018 se pokusíme vyexpedovat v tomto roce. Objednávky přijaté po tomto termínu budou expedovány až začátkem příštího roku. Důvodem je inventura skladových zásob a následující svátky.
Děkujeme Vám za Vaši přízeň projevenou v tomto roce a přejeme Vám příjemné prožití Vánoc a vše dobré do nového roku.

Spirulina riasa

materská rastlina po slovensky : Spirulina
materská rastlina po latinsky : Arthrospira platensis, Arthrospira maxima
baleniecena za kuspočet
   50 g   
   2,20 €       
   200 g   
   7,80 €       
   1000 g   
   33,92 €       
Cena je uvedená vč. DPH 20 % a bez prípadnej zľavy.
Chcete iné množstvo ?

popis a tradičné použitie

Spirulina je zaužívaný ľudový názov pre použitie vyrobené prevažne z dvoch druhov siníc: Arthrospira platensis a Arthrospira maxima. Tieto a ďalšie druhy rodu Arthrospira boli kedysi zaradené do rodu Spirulina, avšak na základe najnovších vedeckých poznatkov boli preradené do rodu Arthrospira. Napriek tomu existuje všeobecná dohoda, že kvôli potravinám z týchto rias zostane staršie termín Spirulina ako ľudový názov.

Arthrospira sa dnes pestuje po celom svete. Je používaná ako potravinový doplnok (vo forme tabliet, vločiek a práškovej formy), ako aj jedlo pre ľudí a krmivo pre zvieratá (rybolov, akvaristika, hydina). Spirulina bola zdrojom potravy už pre Aztékov a ďalšie americké kmene až do 16. storočia. V Čade existujú záznamy o využití spiruliny pochádzajúce z 9. storočia v ríši Kanem. Nie je bez zaujímavosti, že sa tam používa spirulina analogicky dodnes a to ako prísada do koláčov zvaných Dihé.

Spirulina obsahuje nezvyčajne vysoké množstvo bielkovín, medzi 55% a 77% v sušine, v závislosti na zdroji. Tieto bielkoviny navyše obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, aj keď s menším množstvom metionínu, cysteínu a lyzínu v porovnaní s bielkovinami mäsa, vajec a mlieka. Avšak pomer aminokyselín je lepšia ako u typických rastlinných bielkovín. Vzhľadom k obsahu aminokyseliny fenylalanín, by sa jej však mali vyhýbať ľudia trpiaci fenylketonúriou. Spirulina je bohatá aj na nenasýtené mastné kyseliny ako sú kyselina gama-linolénová (GLA), kyselina alfa-linolénová (ALA), kyselina linolénová (LA), eikosapentaenová kyselina (EPA), kyselina dokozahexaenová (DHA) a kyselina arachidonová (AA). Spirulina obsahuje vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (nikotínamid), B6 (pyridoxín), B9 (kyselina listová), vitamín C, vitamín D a vitamín E. Spirulina je tiež bohatým zdrojom draslíka, a obsahuje aj vápnik, chróm, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, selén, sodík a zinok.

Hoci hlavnou výhodou spiruliny je jej nutričný obsah, boli v štúdiách zistené aj rady ďalších účinkov. Napríklad v roku 2007 boli publikované štúdiá ukazujúce,že denná konzumácia 4,5 g spiruliny počas šiestich týždňov, viedla k významnej zmene hladiny cholesterolu a krvného tlaku (znížil sa celkový cholesterol, zvýšila sa hladina "dobrého" HDL cholesterolu, znížil sa obsah triglyceridov a znížili sa hodnoty systolického aj diastolického krvného tlaku).

Spirulina sa dnes používa predovšetkým vo forme tabliet, ale rovnako jednoducho sa dá použiť aj práškovaná spirulina, či už ako súčasť jedla (napr. korenie na šaláty). Pri pôstu a očistných kúrach rozmiešame čajovú lyžičku prášku v zeleninovej šťave.

nájsť v sortimente nájsť v sortimentevytlačiť stránku
© 2007 - 2018  PredajBylín.sk  & ProdejBylin.cz, všetky práva vyhradené.
vyhledat